Stadslandbouw

Het jaar 2021 is net begonnen en Almere Oosterwold, fase 1a is vrijwel vol. Het is een bijzondere tijd waarin we leven waarbij we zoveel mogelijk thuis werken en thuis naar school gaan. Dit is een mooi moment om meer te werken aan stadslandbouw of het opstarten van een eigen bedrijfje om zo je zelfvoorzienendheid te vergroten. Almere Oosterwold staat synoniem aan stadslandbouw en zelfvoorzienendheid. Gemeente Almere heeft zelfs de ambitie uitgesproken dat we in Oosterwold zoveel voedsel produceren dat de rest van de Gemeente Almere ermee gevoed kan worden…

Klinkt leuk natuurlijk, maar hoe kun je hiermee beginnen en er een succes van maken? In dit artikel geef ik je handvaten die je kunt gebruiken om met je eigen stadslandbouw in Oosterwold te beginnen. Scrol helemaal naar het einde van het artikel voor een handig stappenplan.

 

Stap voor stap

Het allerbelangrijkste is dat je je Oosterwold avontuur niet uit stelt. Waar geloof je in, hou je van en wordt je warm van? Begin er vandaag nog mee. Iedere stap, hoe klein ook, is er een!  Begin ergens mee waar je goed in bent of denkt goed in te zijn. Het kan helpen om hierover met goede vrienden, lieve buren of familie te praten, zij kennen jou en kunnen je waardevol input geven. Stel een budget vast en houdt je daaraan. Maak een plant budget. Beperk je investeringen en uitgaven: leef binnen je financiële middelen. Netwerk en maak vrienden met buren in Oosterwold die al een moestuin hebben of aan Stadslandbouw doen. Zoek naar buren in Oosterwold die al hetzelfde doen. Een rondje rijden en kletsen met buren kan je heel veel waardevolle inzichten en relaties opleveren.

Creativiteit

Vindingrijkheid

Zet je in

Kort samengevat

 1. Begin klein (kies een ding en begin daarmee en breid langzaam uit)
 2. Zet je in
 3. Plant wat je lekker vind om te eten (combineer een aantal laag onderhoud met een arbeidsintensievere)
 4. Besteed dingen uit
 5. Plant meerjarige planten
 6. Geef niet op, maak veel fouten en leer van die fouten

Werk ernaar toe om meerdere inkomsten stromen op te bouwen. Begin met 1 en werk toe naar 5 a 10 stromen.

 

Hoe zou Stadslandbouw er in Oosterwold uit kunnen zien?

Oosterwold wordt gekenmerkt door Stadslandbouw. Voor de hand liggende en relatief toegankelijke stadslandbouw producten zijn bijvoorbeeld: jam, honing, groente, fruit, eieren, bloemen en zaden. Naast de welbekende traditionele moestuin zijn er nog vele andere vormen van ‘landbouw’ die je zou kunnen kiezen. Heb je nog geen goed idee hoe je op je eigen kavel aan de slag wilt gaan denk dan bijvoorbeeld eens aan:

 • Paddenstoelen kweken – Voor het kweken van paddenstoelen heb je weinig ruimte nodig. Je kunt hiervoor handig verticaal de ruimte benutten. Er is altijd vraag naar diverse soorten paddenstoelen en er is altijd te weinig lokaal aanbod. De groeiperiode van de meeste paddenstoelen zijn ook relatief kort waardoor je vaker kan oogsten.
 • Microgreens – ‘Microgreens’ is de fase van een plant tussen ontkiemen en het verkrijgen van de eerste echte bladeren. De groeiperiode is maximaal een paar weken. Het grote voordeel van ‘microgreens’ is dat ze bomvol voedingsstoffen zitten. In hippe restaurants worden microgreens vaak gebruikt en je kan er zelf salades of groente gerechten mee maken.
 • Stroken teelt – Stroken teelt of ‘Market gardening’ is een vorm van verbouwen waarbij je een kenmerkende selectie van groente en fruit verbouwt en vervolgens verkoopt. Deze vorm van landbouw past goed bij de grote van kavels in Oosterwold. Enige ervaring is wel handig, waarbij vooral coördinatie en management van de verschillende zaaibedden niet vergeten mag worden.
 • Voedsel bos – Een voedselbos is een manier van landbouw dat laag onderhoud vraagt na de aanleg ervan. In een voedsel bos vind je fruit en noten bomen en struiken. Daarnaast worden er functionele (‘companion’) bomen en struiken geplant die deze eerste groep aan planten ondersteunt.
 • Aquaponics – Aquaponics combineert het kweken van vissen met hydroponics. Hierdoor ontstaat een zeer effectief systeem waarbij de afval en rest stoffen van het ene component, de voedingsstoffen voor de ander produceert. Aquaponics is al 1000en jaren oud. Het in balans brengen en houden van een aquaponics systeem vraagt de nodige aandacht en investeringen.
 • Hydroponics -Bij hydroponics worden voedingsstoffen voor de planten apart toegevoegd. Planten staan met hun wortels volledig in water, waar ze die voedingsstoffen uit opnemen. Hydroponics kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Naast de statische vorm zijn er eb en vloed systemen waardoor wortels niet continu in water staan.
 • Zacht fruit kweken – Na de initiële investering in geld en tijd hebben de fruit planten tijd nodig om op volledige productie kracht te komen. Hierna heb je een redelijk passief systeem waarbij je enkel tijdens de oogstperiode veel werk hebt. Het leren van verschillende bewaartechnieken van fruit zal een van je activiteiten zijn.
 • Micro zuivelboerderij – Als je de ruimte hebt voor ongeveer 4 koeien dan kun je beginnen met het maken van verse melk en zuivelproducten. Deze vorm van landbouw vraagt een initiële investering, belangrijk hierbij is langzaam je productie op te bouwen. Door de minimale omvang is het opschalen in verschillende producten een uitdaging.
 • Kleinschalige veeteelt – Als je de ruimte hebt voor bijvoorbeeld 1 of 2 varkens of koeien kun je al van start gaan met kleinschalige veeteelt. Mensen zijn bereid om meer te betalen voor vlees waarbij de dieren vrij hebben rondgelopen en gezonde voeding hebben gehad. Het slachten kun je uit besteden aan een lokale slachterij of zelf de ruimte hiervoor inrichten.
 • Kruiden kweken – Het kweken van kruiden vergt slechts een beperkte initiële investering. Om in het koude en winderige klimaat van Oosterwold effectief kruiden te kweken is een (koepel) kas essentieel. Je kunt er voor kiezen om kruiden los te verkopen, als plantjes, gedroogd of als verwerkte grondstof in bijvoorbeeld thee, kaarsen bad producten en meer.
 • Plantenkwekerij – In een Plantenkwekerij richt je je erop om zaden te laten ontkiemen in jonge plantjes. Deze plantjes verkoop je vervolgens aan mensen die ze zelf verder opkweken in hun eigen tuin. Je kunt je hierbij bijvoorbeeld richten op eenjarige groentes maar ook het kweken van bomen en struiken is een mogelijkheid.
 • Imkerij – Het houden van bijen levert naast de honingproducten ook voordelen op voor de bestuiving van de planten in je tuin waardoor de opbrengst veel groter zal worden. Naast honing kun je o.a. de volgende producten gaan maken: bijenwas (o.a. kaarsen, zeep, lippen balsem). Exclusievere producten zijn bijenpollen, propolis en ‘royal jelly’.
 • Kippen en eieren – Het houden van kippen is relatief eenvoudig. Schaf jonge hennen aan en afhankelijk van de soort heb je dagelijks verse eieren. Als je kippen voor het vlees wilt houden is het handig eerst te leren slachten van iemand die dit al kan. Mensen zijn bereid meer te betalen voor kippen die een goed leven hebben gehad buiten.
 • Slakken kweken – Wellicht niet voor iedereen, maar slakken kun je op relatief weinig ruimte kweken (1 kilo per m2). Naast het consumeren van slakken wordt de slijm van slakken gebruikt in cosmetica producten. De slakkeneieren worden als kaviaar verkocht (premium prijs). Het slakken bed wordt altijd omringt door speciaal gaas.
 • Vissen kweken – Het kweken van vissen kan zowel buiten in een vijver als binnen in grote aquariums. Belangrijk is om altijd de circulatie van water op voldoende volume te hebben waardoor er voldoende voeding en zuurstof aanwezig blijft en de afvalstoffen worden afgevoerd. Dit vraagt hiermee dus een investering in pomp en filter installaties.
 • Slachterij – Niet direct een vorm van landbouw maar eerder een dienstverlening wat wellicht andere mensen zelf niet willen of kunnen doen. Afhankelijk van het geen je wilt slachten en voor welk doeleinde zijn er bepaalde regels en is er wetgeving van kracht. Verdiep je hier dan ook goed in. Ik adviseer je je bedrijf op de bedrijfsvelden te vestigen.
 • Kinderboerderij – Zonder entree of gedegen sponsoring misschien wel de financieel meest uitdagende vorm van landbouw. Daar tegenover staat uiteraard de blijdschap van vele kinderen en natuurlijk ook volwassenen. Heb je een ruime kavel dan is dit een leuke vorm van landbouw en een verrijking voor heel Oosterwold.

Langer houdbaar en waarden verhogen

Als je met stadslandbouw aan de slag gaat is het handig om verschillende conserveringstechnieken te beheersen. Hiermee maak je je groente en fruit producten langer houdbaar en dus makkelijker verkoopbaar:

 • Inblikken
 • Zouten
 • Invriezen
 • Koud bewaren
 • Drogen
 • Fermenteren
 • Roken

Nog veel meer Ideeën om mee aan de slag te gaan

Wellicht dat je toch niet met Stadslandbouw aan de slag wil gaan maar wel zelf iets wilt gaan maken? Hierna heb ik meer dan 100 ideeën voor je opgeschreven waar jij direct mee aan de slag kunt.

Met Naald en Garen

Ambachtelijke patronen
Baby kleren
Borduurwerk
Dye fabrics
Gebreide producten
Gewoven manden
Handgemaakte garen spinnen
Handgemaakte kleding
Handtassen
Hars sieraden
Hoeden
Kleding aanpassen
Kussens
Legging
Logo T-shirt
Poppen
Poppenkleding
Riemen
Sjaals
Strand dekens
Tassen
Tie dye T-shirt
Vlinderdassen of strikjes
Vriendschapsarmbanden

Vormgeving           

Boeken kaft
Boekenlegger
Canvasafdrukken
Foto collage
Foto’s
Fotolijsten
Grafische Vormgeving
Illustraties
Kleurplaten
Kunstwerk
Kunstwerk posters of afdrukken
Lettering
Plakboeken
Rubberen stempels
Wenskaarten

Klein Handgemaakt

Custom Bekers
Decoratieve glazen
Decoratieve kransen
Decoratieve terrariums
Luier cake
Fruit schalen
Geschenkmanden
Geur kaarsen
Handgemaakte servetten
Handgemaakte tech accessoires
Kerst decoratie
Magneetjes
Onderzetters
Paas decoratie
Papieren lampion
Pot lantaarn
Sleutelhangers
Versierde kurken
Zeepbakje

Groot Handgemaakt

Gordijnen
Handgemaakt klokken
Handgemaakte gesneden hout
Houten meubels
Houten speelgoed
Kantoor organizers
Keramiek werk
Kleerhangers
Manden vlechten
Ornamenten
Plantenbakken
Sculpturen
Tapijten
Tuin ornamenten
Upcycled spullen

Dieren en zo             

Accessoires voor huisdieren
Honden halsband
Honden snoepjes
Speelgoed voor huisdieren
Vogelkooien

Uiterlijke verzorging

Bad bommen
Badzout producten
Dread haar accessoires
Haar accessoires
Kralen sieraden
Lip balsem
Parfum
Slijm
Toiletartikelen (zeep, shampoo)

Digitale Wereld     

Video games
Advertentie diensten
Apps
Blogs
eGuides
Online cursussen
Video games
YouTube video’s

Lekker Eten            

Cakes
Culinaire creaties
Snoepgoed
Taarten
Thuis gemaakte limonade
Thuisgebakken brood
Thuisgebakken koekjes

Zin om van start te gaan na het lezen van al die ideeën? Werk toe naar meerdere inkomsten stromen en bouw langzaam het aantal producten en product varianten op. Hierna volgt een stappenplan waarmee jij vandaag nog kunt beginnen.

Stappenplan: Hoe begin ik met Stadslandbouw in Oosterwold?

Uiteraard heb je hiervoor eerst een kavel in Oosterwold nodig! Vaak leeft vervolgens dan nog vaak de vraag of je pas kunt beginnen met het inrichten van je tuin en kunt starten met stadslandbouw als je woning gebouwd is. Dit is voor een groot deel afhankelijk van hoe groot je kavel is in combinatie met de positie van je woning en eventuele andere gebouwen. Heb je een kleinere kavel en staat je woning in het midden ervan dan zal het direct inrichten van de tuin de bouw in de weg staan. Heb je een grotere kavel waarbij je woning en eventuele gebouwen meer op een plek zijn gesitueerd dan is dit veel makkelijker.

 

Hoe dan ook, niets staat je in de weg om vandaag nog met onderstaand stappenplan te beginnen! Veel plezier met jouw Oosterwold avontuur!

 

 1. Maak allereerst een keuze in wat je wilt verkopen. Kies een ‘product’ waarmee je als eerste aan de slag wilt gaan. Pro: beschrijf de ontwikkellijn van je product en werk mogelijke varianten
 2. Stel je budget vast, wees realistisch en houd je aan dit budget. Je budget bestaat uit een uitgaven en een verwachte inkomsten kant. Pro: werk 3 verkoop scenario’s uit: minimale- of geen verkopen, break even- en hoog afzet-scenario.
 3. Begin eenvoudig met een enkele variant van je product en oefen in het maken ervan. Je vrienden en lieve buren testen graag voor je! Pro: probeer je product of dienst op verschillende manieren te maken en beschrijf de voor en nadelen van iedere uitvoeringsmanier.
 4. Kies een naam, logo en design. Je kunt dit goedkoop laten doen door iemand via Fiver of bij ‘Vormgeving’ op het Dorpsplein kijken en een lokale ondernemer steunen. Hou het eenvoudig! Het is beter om een makkelijk te herkennen en te onthouden naam, logo en design te hebben dan een perfecte uitvoering. Pro: werk varianten en mogelijke ontwikkellijnen van je naam, logo en design uit.
 5. Plan een ‘soft launch’ en een ‘hard launch’ voor je product en laat voldoende ruimte tussen beide launches om de nodige verbeteringen door te voeren. Pro: zorg ervoor dat je product varianten op specifieke doelgroepen afstemt.
 6. Maak geruchtbaarheid aan je initiatief! Praat met je vrienden en buren over je nieuwe product. Post op ‘social-media’. Als je producten of diensten gratis weg geeft zorg er dan altijd voor dat de prijs ervan zichtbaar en bekend is. Pro: bouw contact lijsten van specifieke doelgroepen op, stem marketing berichten op die specifieke doelgroepen af.
 7. Verbeter je product iedere keer weer een beetje. Haal feedback op in je warme netwerk en leer van je fouten. Pro: Durf het ‘verkeerd’ te doen. ‘fail early, fail often, fail forward’.
 8. Zorg voor een online aanwezigheid, het liefste in de vorm van een eigen website. Lukt dit niet maak dan een pagina aan op Facebook of bijvoorbeeld YouTube. Maak flyers en deel ze uit in je eigen straat/wijk. Pro: bereid voor de hard launch twee verschillende landingspagina’s voor en meet het verschil (A/B test)
 9. Meld je aan op www.dorpsplein-oosterwold.nl zodat je toegevoegd kan worden en mensen je gemakkelijk kunnen vinden. Pro: maak gebruik van de editorial mogelijkheden van het Dorpsplein.
 10. Meld je bij de Kamer van Koophandel. Pro: zoek een accountant die ervaring heeft met beginnende kleine ondernemers, en die je goed advies kan geven.
 11. Lanceer je product als je een voorraadje beschikbaar hebt en je voorgaande stappen hebt doorlopen.
 12. Blijf door gaan!

Hoe maak je een sterke gemeenschap?

De wijk Oosterwold is een geheel nieuwe wijk in de gemeente Almere. De wijk is zelfs zo nieuw dat basisvoorzieningen als huisarts of tandarts er (nog) niet gevestigd zijn. Kenmerkend aan de wijk is dat de meeste bewoners hun eigen huis bouwen en lokale wegen...

Het Oosterwold proces in een plaat uiteengezet

Het hele Oosterwold avontuur is soms lastiger dan je zou willen. Daarom maakte ik eerder deze plaat. Wellicht handig om eens door te nemen. Klopt er iets niet? Laat het me per email weten zodat ik het kan aanpassen. #delenislief

Gezocht: Stichting De Speelwildernis zoekt bestuurslid

De Speelwildernis maakt interactief buitentheater in de natuur. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen aan workshops, speldagen en voorstellingen deelnemen; zij spelen actief mee. Voor kinderen die graag vaker dan 1 keer meespelen is kinderclub  'De Buitenbeentjes' opgericht....

De Akkerdistels

Getekend door: Lichtenegger, E. (Erwin) (Wurzeldarstellungen)Onlangs stuitte ik op de website van de WUR, de universiteit Wageningen. Zij maakten prachtige tekeningen van wortelstelsels van verschillende planten. Ik kon het niet laten de akkerdistel op te zoeken: de...

Open Imkerij Dag Almere Hout & Oosterwold

Dit weekend is er op zondag 11 juli 2021 de mogelijkheid om bij imkers in Almere Hout en Oosterwold langs te gaan en te kijken hoe een imkerij werkt. Een leuke activiteit om samen met de kinderen te ondernemen! Er worden rondleidingen gegeven, je kunt producten...

Kippen in Oosterwold

Kippen in de tuin, ik vind ze ultiem gezellig. Ze brengen levendigheid in je tuin en het gescharrel en gepiep van kleine kuikens rond een kloek vind ik één van de mooiste dingen om te zien in het voorjaar. We hebben al een aantal jaar kippen, eerst in onze 45m2 tuin,...

Growing Music 2021

Growing Music is sinds 2019 hèt muziekfestival van Almere Oosterwold. Growing Music brengt uiteenlopende muziekstijlen en prikkelende kwesties samen in een uitbundige kruisbestuiving. Growing Music daagt musici en publiek uit met muziek van het hoogste niveau. Net als...

Oosterwold Koningsdag route 2021

Hieronder tref je alle informatie over de Koningsdag Route Oosterwold 2021 aan. Download alles in een handige PDF, of sla de foto's hieronder op op je telefoon.

Waar vind je paardenmest in Oosterwold?

Een manier om de compost voor je tuin te verrijken is het gebruiken van paardenmest. Paardenmest is vrij verkrijgbaar op verschillende adressen in Oosterwold. Het is fijn dat je dit lokaal kan ophalen in plaats van het van ver te halen. Het is niet verstandig om verse...