Paardenmest

Een manier om de compost voor je tuin te verrijken is het gebruiken van paardenmest. Paardenmest is vrij verkrijgbaar op verschillende adressen in Oosterwold. Het is fijn dat je dit lokaal kan ophalen in plaats van het van ver te halen. Het is niet verstandig om verse paardenmest direct in je moestuin te verwerken omdat er nog onverteerde zaden in zitten. Paarden herkauwen hun voedsel niet als koeien. Het is voor de meeste zaailingen ook veels te sterk waardoor die zullen verbranden. Onderaan dit artikel lees je waar je paardenmest in Oosterwold kunt ophalen.

 

Wat moet je doen om de verse paardenmest te kunnen gebruiken op de tuin?

 Stappenplan paardenmest composteren

 1. Zorg er allereerst voor dat je al over snoei afval of groenafval beschikt.
 2. Maak ruimte in je tuin voor een composthoop van ongeveer 2 bij 2 meter. Zorg ervoor dat de composthoop op de koude klei ligt en niet op een betonvloertje of een planken.
 3. Maak een open omheining erom heen, oude pallets zijn hiervoor uitermate geschikt (let op of de pallets wel of geen chemische behandeling hebben gehad).
 4. Haal de paardenmest op bij een van de adressen onderaan het artikel
 5. Begin met een laag van 15cm paardenmest (zonder stro) te leggen op de koude klei. Maak de mest nat als deze te droog is.
 6. Heb je stro waar de paarden op geplast hebben, voeg daar dan een laag van toe. Heb je geen stro strooi dan compostversneller over de paardenmest. Je voegt hiermee stikstof toe, wat het composteringsproces nodig heeft.
 7. Voeg een zo dik mogelijke laag groenafval toe: bladeren, snoeiafval of oud hooi. Deze laag moet minimaal 50% van de totale composthoop zijn.
 8. Voeg een tweede laag paardenmest zonder stro toe, eventueel met compostversneller.
 9. Als laatste laag voeg je aan de bovenkant een laagje vochtige grond of landbouw zeil/oude zakken toe.
 10. Na ongeveer 2 a 3 maanden is de composthoop (en dus de paardenmest) voldoende op temperatuur is gekomen (75+ graden) en kun je de binnenste delen van de composthoop gebruiken in je tuin.

 

Aandachtspunten:

 • De composthoop moet voldoende kunnen ademen, niet aanstampen dus en geen gesloten omheining eromheen maken.
 • Om extra lucht in de composthoop te krijgen kun je geperforeerde staven in de composthoop steken zodat er makkelijker lucht bijkomt.
 • Na een kleine week zal het composteerproces op gang komen en zal de temperatuur gaan oplopen. Gebeurt dit niet dan is er een gebrek aan stikstof in de composthoop. Zorg er dus voor dat je voldoende stikstof (compostversneller) toevoegt.
 • Zorg voor voldoende vocht in de composthoop, niet te droog en ook zeker niet te nat. Het broeiproces moet goed op gang komen.

 

 Waar vind je Paardenmest in Oosterwold?

Voor alle adressen geldt, ga niet onnodig de tuin of kavel op en niet de paarden voeren. Bel even aan of neem even contact op met de bewoners voordat je met je aanhanger langsgaat.

 

 • Frederik van Eedenweg 73
 • Francis Beaufortlaan 66
 • Gerald Pearsonlaan 109
 • Eugene Odumhof 39
 • Paradijsvogelweg 27
 • Zeebodemkolonistenweg 22

Paardemest Frederik van Eedenweg 73

Francis Beaufortlaan 66

Gerald Pearsonlaan 109

Hoe maak je een sterke gemeenschap?

De wijk Oosterwold is een geheel nieuwe wijk in de gemeente Almere. De wijk is zelfs zo nieuw dat basisvoorzieningen als huisarts of tandarts er (nog) niet gevestigd zijn. Kenmerkend aan de wijk is dat de meeste bewoners hun eigen huis bouwen en lokale wegen...

Het Oosterwold proces in een plaat uiteengezet

Het hele Oosterwold avontuur is soms lastiger dan je zou willen. Daarom maakte ik eerder deze plaat. Wellicht handig om eens door te nemen. Klopt er iets niet? Laat het me per email weten zodat ik het kan aanpassen. #delenislief

Gezocht: Stichting De Speelwildernis zoekt bestuurslid

De Speelwildernis maakt interactief buitentheater in de natuur. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen aan workshops, speldagen en voorstellingen deelnemen; zij spelen actief mee. Voor kinderen die graag vaker dan 1 keer meespelen is kinderclub  'De Buitenbeentjes' opgericht....

De Akkerdistels

Getekend door: Lichtenegger, E. (Erwin) (Wurzeldarstellungen)Onlangs stuitte ik op de website van de WUR, de universiteit Wageningen. Zij maakten prachtige tekeningen van wortelstelsels van verschillende planten. Ik kon het niet laten de akkerdistel op te zoeken: de...

Open Imkerij Dag Almere Hout & Oosterwold

Dit weekend is er op zondag 11 juli 2021 de mogelijkheid om bij imkers in Almere Hout en Oosterwold langs te gaan en te kijken hoe een imkerij werkt. Een leuke activiteit om samen met de kinderen te ondernemen! Er worden rondleidingen gegeven, je kunt producten...

Kippen in Oosterwold

Kippen in de tuin, ik vind ze ultiem gezellig. Ze brengen levendigheid in je tuin en het gescharrel en gepiep van kleine kuikens rond een kloek vind ik één van de mooiste dingen om te zien in het voorjaar. We hebben al een aantal jaar kippen, eerst in onze 45m2 tuin,...

Growing Music 2021

Growing Music is sinds 2019 hèt muziekfestival van Almere Oosterwold. Growing Music brengt uiteenlopende muziekstijlen en prikkelende kwesties samen in een uitbundige kruisbestuiving. Growing Music daagt musici en publiek uit met muziek van het hoogste niveau. Net als...

Oosterwold Koningsdag route 2021

Hieronder tref je alle informatie over de Koningsdag Route Oosterwold 2021 aan. Download alles in een handige PDF, of sla de foto's hieronder op op je telefoon.

Hoe begin je met Stadslandbouw in Oosterwold?

Het jaar 2021 is net begonnen en Almere Oosterwold, fase 1a is vrijwel vol. Het is een bijzondere tijd waarin we leven waarbij we zoveel mogelijk thuis werken en thuis naar school gaan. Dit is een mooi moment om meer te werken aan stadslandbouw of het opstarten van...